Toetsing

In het onderwijs is het gebruikelijk om te toetsen na een leerperiode; toetsen achteraf. Een leerling weet dan wat er wel of niet aan kennis of vaardigheden is vergaard. We noemen dit afsluitende toetsen.

Een belangrijk onderdeel van ons nieuwe onderwijssysteem is dat ook tijdens de periode de voortgang geevalueerd wordt. De leerling krijgt inzicht in wat hij of zij al kan en waar er nog hiaten zijn. We noemen dit diagnostisch toetsen. Ook kan hij dan formuleren welke vragen hij heeft. Met die vragen gaat hij dan de onderwijsperiode verder en kan zo onderwijs op maat krijgen.

Het hele onderwijssysteem is erop gericht om de leerling een actieve rol te geven in het eigen leerproces. Wie weet immers beter hoe de leerling het beste leert, dan de leerling zelf? Daarbij leidt dit tot zelfregie die in het vervolgonderwijs hard nodig is.