Thematisch en vakoverstijgend

De wereld waarin we leven verandert snel. Is het dan niet vreemd dat de manier waarop we lesgeven de afgelopen 50 jaar nauwelijks mee is veranderd? De leerlingen van nu staan straks voor grote internationale uitdagingen. Denk aan vraagstukken op het gebied van vrede, gezondheidszorg en duurzaamheid. Om onze leerlingen daar de juiste handvatten voor te geven, heeft het Lorentz Lyceum gekozen voor een nieuwe manier van lesgeven die gericht is op zelfregie en internationalisering. Een activerende didactiek, die de leerlingen uitdaagt te ontdekken wie ze zijn, hoe ze zich verbinden met anderen en hoe ze straks zelfbewust en zelfstandig een plek vinden in de wereld.

In het onderwijs is het tegenwoordig niet alleen belangrijk wat je allemaal weet. Interessant is ook de vraag hoe je de juiste informatie kunt zoeken, vinden én toepassen. En hoe combineer je die feitelijke kennis om vraagstukken op te lossen? Dat staat centraal in het vernieuwende, meer thematisch onderwijssysteem van het Lorentz Lyceum dat is gebaseerd op IMYC principes. In schooljaar 2015-2016 zijn wij gestart met dit onderwijsconcept. Het houdt in, dat sommige lessen vakoverstijgend werken, rond één thema draaien, internationaal georiënteerd zijn en er leerdoelen worden bepaald aan de hand van individuele leerbehoeftes van de leerlingen.

Dit onderwijssysteem sluit daarmee niet alleen goed aan op hoe een puberbrein werkt (ieder kind ontwikkelt zich anders en leert op zijn of haar eigen manier en tempo). Het sluit ook goed aan op het vervolgonderwijs, waarin uw kind onderzoeksvaardigheden nodig heeft en veel projectmatig werkt.

In de hele rubriek Lorentz DNA kun je hier meer over lezen.