Lmuna

MODEL UNITED NATIONS (MUN) EN LmunA ( Lorentz Model United Nations)

In een Model United Nations conferentie komen leerlingen bij elkaar om de vergadering van de Verenigde Naties te simuleren.

Het MUN-programma op het Lorentz Lyceum is verankerd in de internationalisering en het TTO beleid van onze school. Het geeft leerlingen de kans om aan een buitenschoolse activiteit deel te nemen en daar te excelleren. Het bezoeken van en het organiseren van een eigen MUN geeft de school haar internationale karakter en haalt banden aan met andere scholen in binnen en buitenland.

Zo worden MUN’s bezocht in Seoel, Kopenhagen, Augsburg, Stuttgart en Istanbul. Ook worden er twee Nederlandse MUN’s bezocht. Verder gaat TTO-3 integraal naar een MUN voor beginners in Ommen.

Verder organiseert het Lorentz Lyceum haar eigen MUN: LmunA, onze driedaagse MUN in oktober. (www.lmuna.eu).

Het centrale motto ‘Thuis in de wereld’ van de school duidt op onze visie om internationalisering steeds meer in te bedden in het curriculum.  Dit heeft te maken met de veranderende wereld, waarbij in snel toenemende mate internationaal wordt gedacht en gewerkt. De manier waarop internationale samenwerking wordt vormgegeven bij een Model United Nations Conferentie is hiervan een voorbeeld avant-la-lettre.

Tevens zijn de reizen een aanvulling op de doorlopende lijn van internationaliseringsactiviteiten binnen het curriculum waarbij de oriëntatie op het beroep van wetenschappelijk onderzoeker in een studie zoals geopolitieke, internationaal recht, sociale geografie aan bod komt.

Leerdoelen voor leerlingen tijdens een MUN zijn o.a.

• Inleven in de internationale diplomatie
  • Zich handhaven in een internationaal gezelschap
  • Spreken in het openbaar in het Engels
  • Het ontwikkelen van debattechnieken